måndag 12 september 2011

Sympetrum pedemontanum, hona

Sympetrum pedemontanum, hona. Huskvarnaån 11/9 2011.
Samtliga foton: Lars G Petersson

Som vi skrivit så var vi och tittade på Sympetrum pedemontanum härom dagen. En stor upplevelse och vi lämnade lokalen nästan helt nöjda. Nästan, för vi lyckades ju inte få några användbara bilder på honor trots att vi såg tre stycken. Men de hade den dåliga smaken att flyga iväg eller sitta med vegetation i vägen så därför hade vi inga bilder på dem.

Men något vi gillar här på Epitheca är när vi får hjälp av andra. Förvisso är det jag och Magnus som startat bloggen och skriver det mesta, men vi är oerhört glada när andra vill bidra. Därför var det med stor glädje jag öppnade mailen i morse och såg att Lars G Petersson från Kalmar, helt utan uppmaning, skickat ett antal bilder på en av honorna av Sympetrum pedemontanum vid Huskvarnaån. Stort tack för det!



Honan är lika lättbestämd som hanen då den har de tydliga banden på vingen. Honan har vita eller vitaktiga vingmärken till skillnad från hanens knallrosa diton. Färgen på bakkroppen varierar från ett tydligt rödstick i bakkroppen till brunt eller rostfärgat. Överlag en väldigt speciell slända i en ovanlig färg. Bilderna är som vanligt klickbara för större storlek.
/Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar