onsdag 8 juni 2011

Nytt Sverigebesök av Anax parthenope

Anax parthenope, hona, Ottenby Fågelstation 6 juni 2011.
Förra året i juli gjordes det första fyndet i Sverige av Anax parthenope vid Kalmar dämme i Småland. I måndags 6 juni var det dags igen, då personalen på Ottenby Fågelstation under standardiserad fångst plockade ut en hona ur Helgolandsfällan.

Denna fälla på Ottenby har även tidigare bidragit till roliga fynd av trollsländor, inte minst landets samtliga fynd av vandrande mosaikslända Anax ephippiger, Sveriges första vandrande ängstrollslända Sympetrum fonscolombii och Ölands enda vassmosaikslända Aeshna serrata. Under dagar med särskilda väderlägen kan det enligt uppgift hittas 100-tals sländor i fällan – det hade varit minst sagt spännande att göra en studie av vilka arter som dyker upp i fällan i olika väderlägen och årstider.

Anax parthenope har spridit sig stadigt norrut sedan 1990-talet. Inga fynd har gjorts i Danmark, medan den i England påträffades för första gången 1996. Sedan dess är den årlig, med över 150 fynd och exemplar så långt norrut som på Orkneyöarna. Den har reproducerat sig på minst två platser och är därför en hårsmån från att bli bofast.

Anax parthenope, hane, Akgöl, Turkiet 23 april 2011.
Exemplar av Anax parthenope kan nog påträffas var som helst, även om man rimligen har störst chans att finna den nära kusten. Parthenope har en förkärlek för större vatten så leta om möjligt efter den i sjöar snarare än i mindre våtmarker. Liksom kejsartrollslända Anax imperator kan den vara tidigt på vingarna jämfört med de andra stora sländorna, men här i norr ses den troligen huvudsakligen mellan juni och augusti.

Den är mest lik vandrande mosaikslända Anax ephippiger, men av de bofasta arterna är den mest lik kejsartrollslända Anax imperator. Den är rätt oansenlig, känns överlag rätt mörk, vilket gör att dess blå sadel lyser upp mer. Denna är tydligast från ovan, sedd från sidan är den inte lika frapperande. Arten har tydligt gröna ögon, till skillnad från vandrande mosaikslända Anax ephippiger som har bruna. Den har mycket mindre blått på bakkroppen än kejsartrollslända Anax imperator. Båda könen har till skillnad från alla andra arter utom vandrande mosaikslända Anax ephippiger helt brun mellankropp. Mellankroppens sida kan dock vara grönblåaktig och sådana individer är då mer lika kejsartrollslända Anax imperator.

Anax parthenope, hane, Azibo, Portugal, 10 juli 2010.
Anax parthenope är mindre än kejsartrollslända Anax imperator, men jämnstor med vandrande mosaikslända Anax ephippiger och flera av mosaiksländorna Aeshna sp. I flykten håller arten bakkroppen rak, till skillnad från kejsartrollslända Anax imperator vars bakdel ”dippar”. Anax parthenope är tillsammans med Aeshna affinis de enda europeiska aeshnider som lägger ägg i tandem. Är man trots allt osäker kan man titta på detaljer. Alla Anax-arterna har olika teckningar på ovansidan av fonsen ("nosen") och olika form på analbihangen ("stjärtspröten").

Tyvärr saknar Anax parthenope svenskt namn, något vi tidigare berört generellt. Vi kan konstatera att arten inte är särskilt violett, så namnet ”violett kejsartrollslända” känns olämpligt. Arten är förvisso mindre än kejsartrollslända Anax imperator, men jämnstor med flera andra, inte minst vandrande mosaikslända Anax ephippiger som den är mest lik. På grund av bl a detta samt att det inte finns någon art som heter ”större kejsartrollslända”, så är ”mindre kejsartrollslända” inte heller särskilt bra. ”Brun kejsartrollslända” skulle kunna vara bra, men det heter å andra sidan vandrande mosaikslända Anax ephippiger på danska. Vi hoppas få anledning att återkomma i namnfrågan så småningom.
/Magnus

Vi vill passa på att ännu en gång tacka personalen på Ottenby för uppvisandet av parthenope.

Uppdatering 11 juli:  27-28/6 samt 2/7 sågs en hanne Anax parthenope patrullera i Albrunna kalkbrott på Öland. Därtill finns det hittills obekräftade uppgifter om "blåsadlade" sländor på Gotland och en "artbestämning osäker" utanför Malmö.

Tillägg okt 2012: Arten lär få namnet "mindre kejsartrollslända". Den har sedan ovanstående skrevs även sett med några ex under hösten 2011 och 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar